Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

BEEGLE


BEEGLE

Beegle
   Με την καταγωγή τους από την ΑΓΓΛΙΑ, που χρονολογείται το 1200 M.X, το λαγωνικό αυτό δημιουργήθηκε για να κυνηγήσει το μικρό θήραμα ( λαγοί και κουνέλια ) από τη μυρωδιά των ιχνών τους. Η πρόωρη ανάπτυξη της φυλής πραγματοποιήθηκε πρώτιστα στη Μεγάλη Βρετανία. Το κυνήγι του λαγού με τα μικρά κυνηγόσκυλα ήταν δημοφιλές στην Αγγλία από το 14ο αιώνα, και ενώ αυτά τα κυνηγόσκυλα ήταν πιθανώς του τύπου λαγωνικών, το όνομα της φυλής δεν συμφωνεί με τη χρήση. Η πραγματική προέλευση του ονόματός του είναι αβέβαιη. Μπορεί να έχει παραχθεί από το παλαιό γαλλικό "be'geule", που σημαίνει το "φωνή που βγαίνει με ανοικτό το στόμα" και αναφέρεται στη βαθειά "λαρυγγώδη" φωνή των Beegles, όταν είναι στην καυτή αναζήτηση του θηράματος. Επίσης συχνά έχει προταθεί ότι ο όρος που αναφέρεται στο μέγεθος, σαν υποκοριστικό του κυνηγόσκυλου, ενδεχομένως παραγόμενος από το παλαιό αγγλικό "begele", ή ίσως το γαλλικό "beigh" ή κελτικό "beag", που σημαίνει "κακός μικρός".

Κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα, αυξανόταν η δημοτικότητα των Beegles, μεταξύ εκείνων που ήθελαν να ακολουθήσουν έναν πιο αθλητικό τρόπο κυνηγίου, και προτιμούσαν ένα σκυλί που θα "ξεμπέρδευε" με την ισχυρή του όσφρηση τους περίπλοκους λαβυρίνθους των λαγών. Στην πραγματικότητα λοιπόν τα Beegles δεν αναπτύχθηκαν από τις μεγαλύτερες φυλές των αλωπεκοθήρων σκύλων και τους δρόμωνες, αλλά από σκυλιά κυρίως με ισχυρή όσφρηση ( Στο σημείο αυτό υπάρχει μια κοινή παρερμηνεία.) Μια αναγέννηση του ενδιαφέροντος για το κυνήγι με τα Beegles άρχισε γύρω 1830, και η Phillip Honeywood ήταν κατά γενική παραδοχή ο κύριος πρωτοπόρος στην εκτροφή τους.
Beegle
Ομάδα:
Σκυλιά Εργασίας- Ιχνηλάτες
Προέλευση:
Αγγλία
Γενική εμφάνιση :
Μέσου-μικρού μεγέθους, καλή και ελαφριά κατασκευή , τετράγωνο περίγραμμα από το πλάϊ
Ύψος:
Από 30 έως 40 εκατοστά.
Ιδιοσυγκρασία:
Ευγενής , στοργικός και πολύ αγαπητός.
Κεφάλι:
Κρανίο στενό που επιμηκύνεται, σχηματίζει ελαφρά γωνιώδη όψη, με ελαφρό "στοπ" στη βάση του ρύγχους
Μάτια:
Τα μάτια του είναι μεγάλα, ωοειδή, και σκούρα
Μύτη:
Μαύρη ή σκούρα καφέ αναλόγως με το χρώμα του τριχώματος
Αυτιά:
Σφιχτά κολημένα στο κρανίο, ελαφρώς τριγωνικό σχήμα. Μήκος που φθάνει κοντά στην κάτω σιαγόνα.
Δέρμα :
Χωρίς καμία ρυτίδα .
Πόδια:
Καλά σχηματισμένα, μυώδη και δυνατά, παράλληλα με το σώμα, τα πέλματα στρογγυλά στις πατούσες, μαύρου χρώματος.
Βηματισμός:
Ελεύθερος, απλός, ενεργητικός
Σώμα:
Πλευρά συγκρατημένα, σχηματισμένα καλά. Το στήθος είναι όχι πολύ φαρδύ, κατεβαίνει έως τον αγκώνα. Ο κορμός πίσω κοντός, μυώδης και κεκλιμένος ελαφρώς πέρα από την οσφυϊκή χώρα
Ουρά:
Μεσαίου μήκους, φέρεται ανηψωμένη κατά την έρευνα, με μικρή καμπύλη προς τον κορμό.
Τρίχωμα :
Ομαλό, ίσιο, πυκνό, με μήκος οχι μεγαλύτερο από 5 εκατοστά
Χρωματισμοί :
Ασπρα - πορτοκαλί ή τρίχρωμα με το μαύρο ή μαύρισμα ή οποιαδήποτε σκιά από το βαθύ κόκκινο σε σιταρένιο. Aσπρα σημάδια στο ρύγχος, στο στήθος, στα πόδια και στην άκρη της ουράς επιτρέπονται.
Ιδιαίτερα Χαρακτηριστικά
άσπρα με μπαλώματα πορτοκαλί Κυνηγετικός σκύλος με ισχυρότατη όσφρηση ιχνηλασίας, με αργό μεθοδικό ψάξιμο. Είναι επίμονος, σχολαστικός και σπάνια θα του ξεφύγει έστω και παλιότερο ίχνος.

Έχει βαθειά λαρυγγώδη φωνή, με έντονες τις διαφορές τόνου κατά την διάρκεια της ιχνηλασίας ανάλογα με την φάση της, με αποκορύφωμα στην ανακάλυψη του κρυψώνα και στην καταδίωξη που όμως λόγω μεγέθους του σκύλου είναι αργή.

Δυσκολεύεται αρκετά σε κυνηγοτόπια με σφικτή βλάστηση, ιδίως στην καταδίωξη. Τα Beegles δουλεύουν πολύ καλά σε ζευγάρια ή ομάδα και οι φωνές τους με τον διαφορετικό τόνο είναι μια απόλαυση στον κυνηγότοπο.

Τέλος λόγω του ήπιου και γλυκού του χαρακτήρα, είναι πολύ καλός φίλος των παιδιών και ιδανικός για το σπίτι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου