Πέμπτη, 8 Μαρτίου 2012

ΣΕΤΤΕΡTO ΣΤΑΝΤΑΡ

ΚΑΤΑΓΩΓΗ & ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤO EΓΓΛΕΖΙΚΟ ΣΕΤΤΕΡ
COUNTRY OF ORIGIN: England.
UTILIZATION: Gundog and family dog.
CIASSIFICATION FCI: Group 7 Pointing Dogs.
Section 2 British and Irish Pointers and Setters.
With working trial.
Το Σέττερ
      Το Αγγλικό Σέττερ είναι ένας, μετρίου μεγέθους, «καθαρής» εξωτερικής γραμμής και ευγενικής συμπεριφοράς σκύλος. Η γενική του εμφάνιση, είναι η δύναμη, η ισορροπία και το «στυλ». Τρέχει με χαρακτηριστική ελεύθερη και «μαλακή» κίνηση, μεγάλα άλματα με δυνατό σπρώξιμο των πίσω ποδιών, κρατώντας σχεδόν ίσια την γραμμή του κεφαλιού με την πλάτη. Είναι πολύ ενεργητικός στο κυνήγι, ενώ στο σπίτι είναι πράος και πολύ φιλικός. Ο χαρακτήρας του, είναι ένα απ'τα πολλά πλεονεκτήματα της ράτσας, που τον κάνουν ιδανικό σύντροφο στο κυνήγι και καλό φίλο της οικογένειας.
      Το κεφάλι είναι σε πλήρη αρμονία μεγέθους με το σώμα. Μακρύ με καλοσχηματισμένο «στοπ», όταν κοιτάμε απ'το πλάϊ οι γραμμές της κορυφής, του ρύγχους και του κάτω μέρους της σιαγόνας, παράλληλες. Το κρανίο οβάλ, όταν κοιτάμε από εμπρός. Τα αυτιά ξεκινούν λίγο κάτω απ'την κορφή του κρανίου, είναι λεπτά με τρίχωμα μακρύ και μαλακό, φτάνουν δε σε μάκρος, λίγο πιο κάτω από το κάτω μέρος της σιαγόνας. Το ρύγχος καλοσχηματισμένο, ίσου περίπου μήκους με το κρανίο και τα ρουθούνια ανοικτά ,σε αρμονία με το μέγεθος του κρανίου, μαύρα ή σκούρα καφέ. Τα μάτια σκούρα καφέ (όσο σκουρότερα τόσο καλύτερα). Το τρίχωμα του κεφαλιού κοντό, μαλακό.
      Το τρίχωμα από πίσω απ'το κεφάλι και σε όλο τον κορμό, είναι μακρύ, μεταξένιας υφής και ποτέ κατσαρό. Πίσω απ'τα πόδια (μπροστινά και πισινά) μακρύτερο, φτάνει σχεδόν στα πέλματα. Στην ουρά, αυξάνεται προοδευτικά έως την μέση της και είναι κοντύτερο στο τέλος, δίνοντάς της το χαρακτηριστικό σχήμα της «σπάθας».
       Τα χρώματα του είναι άσπρο με μαύρες κηλίδες (bleu belton),άσπρο-πορτοκαλί (orange) ή (lemon belton), άσπρο-καφέ-μαύρο (tricolour). Άσπρο-καφέ σκούρο (liver belton) είναι αποδεκτό αλλά πολύ σπάνιο. Τα χρώματα που δίνουν τις παραπάνω ονομασίες, είναι τις περισσότερες φορές στο κεφάλι, λαιμό, στήθος και στα πόδια.
      Το μέγεθός του όπως στις περισσότερες ράτσες, είναι διαφορετικό στα δύο φύλλα. Τα αρσενικά μεγαλύτερα και στο ύψος και στο βάρος.
         Αρσενικά : Τυπικό ύψος στον ώμο είναι: 25 – 27 ίντσες ( 63-- 68 εκατ.)
         Θηλυκά :   Τυπικό ύψος στον ώμο είναι: 24—25 ίντσες ( 60-- 63 εκατ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου