Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Το ΠΟΪΝΤΕΡ




TO ΣΤΑΝΤΑΡ
Λεπτομέρειες για το στάνταρ (Αγγλικά)
ΚΑΤΑΓΩΓΗ & ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Το ΠΟΪΝΤΕΡ
O Seltzack!
COUNTRY OF ORIGIN: England.
UTILIZATION: Gundog and family dog.
CIASSIFICATION FCI: Group 7 Pointing Dogs.
Section 2 British and Irish Pointers and Setters.
With working trial.

        Τα Πόϊντερ αναπαράγονται πρωτίστως για αθλητές! Είναι ένας αθλητής που πρέπει να ψάχνει αλάνθαστα όλη την περιοχή. Το τυπικό δείγμα, δίνει την άμεση εντύπωση της συμπαγούς δύναμης και της ευκινησίας. Έχει το κεφάλι του πάντα ψηλά, περήφανα, με έκφραση έξυπνη και πάντα άγρυπνη! Είναι ένα ζώο για κυνήγι πανέξυπνο, σκληροτράχηλο, που δείχνει ότι έχει την δύναμη, το θάρρος και την επιθυμία να κυνηγήσει. Και στην έκφρασή του είναι η πίστη και η αφοσίωση ενός αληθινού συντρόφου του κυνηγού. Η άγρυπνη και καλή του φύση τον κάνουν ιδανικό σύντροφο στο κυνήγι αλλά και στο σπίτι. Πρέπει να είναι αξιοπρεπής και να μην δείχνει ποτέ δειλία στον κυνηγετικό στίβο ή ακόμη σε άνθρωπο ή σκύλο.

        Κεφάλι : Το κρανίο, είναι μεσαίου μεγέθους με μήκος ίσο με το ρύγχος και σχεδόν ίσου πλάτους, με μικρό εξόγκωμα στην κορφή. Μικρό «βαθούλωμα»μεταξύ των ματιών και με μάγουλα που σμιλεύονται καθαρά. Έντονο «στοπ» στην βάση του ρύγχους, το οποίο εκτείνεται σε ίσο μήκος με το κρανίο και έτσι, ώστε η μύτη να είναι ελαφρώς υψηλότερη στην άκρη απ'την βάση. Οι παράλληλες όμως γραμμές, κρανίου-ρύγχους, είναι αποδεκτές. Οι σιαγόνες τελειώνουν σε ορθή γωνία με το ρύγχος και κλείνουν σαν «ψαλίδα». Τα ρουθούνια μεγάλα και καλά ανοικτά. Αυτιά λεπτά και ίσια με μήκος σχεδόν στο κάτω μέρος της σιαγόνας, κολλημένα σχεδόν στο κεφάλι. Μάτια μεγάλα και στρογγυλά με έντονο βλέμμα και χρώμα σκούρο καφέ (φουντουκί).

        Λαιμός ,μακρύς, μυώδης, με σχήμα αψίδας, βγαίνει καθαρά απ'τους ώμους. Στήθος βαθύ και όχι πολύ φαρδύ, δεν πρέπει να εμποδίζει την ελεύθερη κίνηση των ποδιών, φτάνει έως λίγο κάτω απ'τον αγκώνα. Μπροστινά πόδια ίσια τελείως παράλληλα με πέλματα οβάλ και ποτέ ανοικτά δάκτυλα. Πλάτη ισχυρή, στέρεη με ελαφρά άνοδο από τα καπούλια στον ώμο. Τα καπούλια πέφτουν ελαφρά στην βάση της ουράς. Ουρά παχύτερη στην ρίζα, λεπταίνει στην άκρη, και μακριά έως σχεδόν στον πίσω αγκώνα. Μηροί έντονα μυώδης, μακριοί που δείχνουν την δύναμη που ωθεί τον σκύλο προς τα εμπρός! Το αποφασιστικό γωνιώδες τμήμα, είναι το σημάδι της δύναμης και της αντοχής. Τρίχωμα κοντό, πυκνό με ελαφρά γυαλάδα. Χρώματα άσπρο σε συνδυασμό με κηλίδες καφέ, πορτοκαλί, λεμονί, μαύρο ή σπάνια μονόχρωμο. Ένα καλό πόϊντερ δεν μπορεί να έχει άσχημα χρώματα. Η μύτη μαύρη και στα ανοικτόχρωμα το χρώμα της σάρκας.

        Κίνηση, ομαλή, νευρώδης, με ισχυρή ώθηση των οπίσθιων άκρων. Το κεφάλι πάντα ψηλά σε ευθεία με την πλάτη και την ουρά λίγο χαμηλότερα που δεν πρέπει να κινείται κατά την εργασία νευρικά δεξιά-αριστερά. Λένε χαριτολογώντας, ότι εάν βάλουμε ένα ποτήρι με νερό στην πλάτη του πόϊντερ όταν τρέχει, δεν θα χυθεί ποτέ!! Η εντύπωση του πόϊντερ που εργάζεται, είναι η ισορροπημένη δύναμη, ικανή για την κορυφαία ταχύτητα, που συνδυάζονται με το πάθος και την απαράμιλλη όσφρηση.
Η φέρμα!!
        Ισορροπία και μέγεθος : Η ισορροπία και η γενική συμμετρία, είναι σημαντικότερες στο πόϊντερ απ'το μέγεθος. Ένα συμμετρικό σκυλί είναι πιο επιθυμητό από ένα που προβάλλεται σαν το τέλειο μέγεθος! Όμως επειδή ένα αθλητικό σκυλί πρέπει να έχει την αντοχή και την δύναμη που χρειάζεται, οι μεγάλες παραλλαγές στο μέγεθος είναι ανεπιθύμητες. Τα επιθυμητά μεγέθη είναι στα παρακάτω όρια:

Αρσενικά : Ύψος = 25—28 ίντσες
Θηλυκά   : Ύψος = 23—26 ίντσες

Η καταγωγή και Ιστορία του Πόϊντερ

Λεπτομέρειες για το στάνταρ (Αγγλικά)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου