Τρίτη, 6 Μαρτίου 2012

ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ

Ψηφίστηκε ο νέος νόμος για αδέσποτα και κατοικίδια ζώα
Νέος νόμος για τα αδέσποτα
Με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ) ψηφίστηκε επί της αρχής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό.
Η σημαντικότερη αλλαγή που πέρασε τελικά είναι οτι η διατήρηση της βάσης δεδομένων των microchips περνά πλέον στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ενώ μέχρι σήμερα την ευθύνη είχε ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος). Δημιουργείται διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση microchips ώστε να μπορούν οι κτηνίατροι να καταχωρούν απευθείας ή να αναζητούν στοιχεία ζώου.
Στο άρθρο 5 παρ.7 επιβάλλεται η αναγραφή του αριθ. του μικροτσίπ σε όλες τις σχετικες αγγελίες:
"Μετά παρέλευση 30 ημερών από την δημοσίευση του νόμου αυτού, απαγορεύεται η δημοσίευση αγγελειών για ζώα συντροφιάς, προς πώληση, υιοθεσία ή δωρεάν παραχώρηση σε εντυπα, φυλλάδια, τοιχοκολλήσεις ή σε ιστοσελίδες, αν δεν αναφέρεται ο αριθμός της ηλεκτρονικής τους σήμανσης. "
Προβλέπεται προαιρετικά από κάθε Δήμο να επιβάλλει τέλος σήμανσης για τα ιδιόκτητα ζώα έως 3 ευρώ, με σκοπό τα έσοδα που θα συγκεντρώνει να χρησιμοποιούνται για καταφύγιο αδέσποτων. Ο ιδιοκτήτης ζώου θα πρέπει να δηλώνει μέσα σε 5 μέρες την απώλεια του ζώου, με τον αριθμό microchip (για να μην θεωρηθεί εγκατάλειψη αλλά και για να τον εντοπίσουν).
Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει ποινή φυλάκισης ενός έτους και χρηματική ποινή από 5.000 έως 15.000 ευρώ για όσους κακοποιούν και βασανίζουν ζώα. Απαγορεύεται επίσης η συμμετοχή ζώων σε τσίρκο ή άλλα θεάματα και θεσμοθετείται η υποχρεωτική ηλεκτρονική σήμανση όχι μόνο για τους σκύλους, αλλά και για τις γάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου