Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Ο Ελληνικός Ιχνηλάτης


Ο Ελληνικός Ιχνηλάτης

Ο Ελληνικός Ιχνηλάτης
   Αρχέγονη Ελληνική φυλή που τα βασικά της χαρακτηριστικά παρέμειναν αναλλοίωτα στον χρόνο και αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στον έλληνα κυνηγό, την παράδοση και την λαγοθηρία.
   Αν και καθαρά ελληνικό προιόν η διάδοσή της δεν ικανοποιεί τους λάτρεις της φυλής, ένας βασικός λόγος η έλλειψη μηχανισμού αναγνώρισης, σωστής αναπαραγωγής και τεχνογνωσίας. Η κατοχύρωση του πρότυπου φυλής από την διεθνή κυνολογική ομοσπονδία (FCI) έγινε το 1958, κίνηση που εξασφάλισε ορθά κριτήρια επιλογής καθαρόαιμων σκύλων και την αναπαραγωγή αυτών. Τα παραπάνω προβλήματα οδήγησαν τους λάτρεις της φυλής σε δημιουργία «ομίλου φίλων ελληνικού ιχνηλάτη» μόλις το 1998 στη ύστατη προσπάθεια εντοπισμού καταγραφής και αναπαραγωγής νέων σκύλων που ανταποκρίνονται στα στάνταρ της φυλής.

   Σκύλος ολιγαρκής αφοσιωμένος, με δυνατό σκελετό χωρίς βάρος, ταχύτατος καλπαστής, έντονο κυνηγετικό ένστικτο και προσαρμόζεται με ευκολία και στα πιο δύσκολα μορφολογικά εδάφη, προικισμένος στην ιχνηλασία και στην καταδίωξη του λαγού χωρίς να υστερεί και στο κυνήγι του αγριόχοιρου μιας και η τόλμη σε συνδυασμό με την ευελιξία και την εξυπνάδα είναι χαρίσματα της φυλής.
   Ο ελληνικός ιχνηλάτης αποτελεί ένα πραγματικό διαμάντι και καμάρι της ελληνικής παράδοσης και ιστορίας που πρέπει όλοι μας να το διαδώσουμε και να το προστατεύσουμε σαν κόρη οφθαλμού.


Greek Hound
Aλλα ονόματα:
Γκέκας
Ομάδα:
Σκυλιά Εργασίας-Κυνηγόσκυλο
Προέλευση:
Ελλάδα
Μέγεθος:
Μεσαίο
Ύψος:
48 έως 54 εκατοστά
Βάρος:
20-25 κιλά
Μέσος όρος ζωής:
17 χρόνια
Ιδιοσυγκρασία:
Γενναίος και πολύ αγαπητός
Πόδια:
Καλά σχηματισμένα, μυώδη και δυνατά στα σκέλια και στρογγυλά με δυνατά νύχια στις πατούσες
Πέλματα:
Φαρδιά
Κεφάλι:
Μακρύ κεφάλι, φαρδύ μέτωπο και λεπτή μουσούδα
Μάτια:
Τα μάτια του είναι μεγάλα κα σκούρα με μαύρο περίγραμα
Μύτη:
Μαύρη ή καφέ αναλόγως με το χρώμα του τριχώματος
Αυτιά:
Επίπεδα, στρογγυλά και κρεμαστά
Σώμα:
Η πλάτη είναι μακριά και ευθεία, με μικρή κλίση στα καπούλια. Το στήθος είναι φαρδύ
Ουρά:
Μεσαίου μήκους, ίσια προς τα πίσω, με μία μικρή καμπύλη προς τα πάνω

Ιδιαίτερα Χαρακτηριστικά
Το τρίχωμά του είναι κοντρό, χοντρό και τραχύ στην αφή, σε χρώμα μαύρο και σκούρο πορτοκαλί. Πολλές φορές έχει δύο άσπρα σημάδια στο στήθος. Η μουσούδα του είναι μεσαίου μεγέθους και το δάγκωμά του είναι επίπεδο. Είναι πολύ ευκίνητος.

Εξαιρετικά αφοσιωμένος, ο Ελληνικός Ιχνηλάτης, έχει ιδιαίτερα προσόντα, είναι πολύ ευγενικός στους τρόπους του, φιλικός και στοργικός. Πληγώνεται όταν παραμελείται και μπορεί να γίνει επιθετικός.

Αγροτόσκυλο, με γερό και ελαφρύ σκελετό, είναι πολύ γρήγορος στο τρέξιμό του και πολύ αποδοτικός στην κυνηγετική συνήθως εργασία του. Το σώμα του είναι δυνατό και μυώδες, αλλά ποτέ δεν υπερβαίνει τα κιλά του λόγω της υπερκινητικότητάς και της επιμονής του.

Είναι προικισμένος με εξαιρετική όσφρηση ιχνηλάτη , με προτίμηση στο κυνήγι λαγού και είναι αρκετά σκληρός και έξυπνος, πράγμα που τον βοηθάει να αποδίδει το ίδιο καλά και στο κυνήγι του Αγριόχοιρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου