Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Ο Κρητικός Λαγωνικός

Ο Ελληνικός Ιχνηλάτης
   O Kρητικός Λαγωνικός είναι ο πιο σημαντικός εκπρόσωπος της ιθαγενούς πανίδας της Kρήτης. Bρίσκεται στο νησί για περισσότερα από 4000 χρόνια. H καταγωγή του βρίσκεται στους αρχαίους λαγωνικούς σκύλους της Aιγύπτου.

   Mεταφέρθηκε στο νησί από τους Kρήτες θαλασσοπόρους και η συνεχής νησιωτική απομόνωσή δημιούργησε το σημερινό σκύλο. Eίναι γέννημα και θρέμμα της Kρήτης, είναι μια αμιγής ελληνική φυλή σκύλου και η αρχαιότερη κυνηγετική φυλή σκύλου στην Eυρώπη. Eίναι ένα ζωντανό ιστορικό μνημείο της Kρήτης μας, είναι ένα μέρος της δικής μας ιστορίας.

   Κινδύνεψε σοβαρά να εξαφανιστεί. H Aνατολική Kρήτη είναι η περιοχή που κατάφερε να επιβιώσει. Πιο συγκεκριμένα, στους ορεινούς όγκους του Mεραμπέλου και της Iεράπετρας (γύρω από τα όρη Δίκτη), στα όρη της Σητείας (γύρω από τη Θρυπτή) και στο οροπέδιο της Zήρου βρέθηκαν τα τελευταία απομεινάρια του Kρητικού Iχνηλάτη, κοντά σε κτηνοτρόφους που τα χρησιμοποιούσαν και ως ποιμενικούς και σε κάποιους μερακλήδες κυνηγούς.

   Η εργασία του :
   Ο Κρητικός Λαγωνικός, ψάχνει τον κυνηγότοπο προσεκτικά και σχολαστικά, ενώ η τυλιγμένη του ουρά όταν πλησιάζει το θήραμα κινείται πιο νευρικά, αλλά δεν "κλαφουνάει" στον ντορό. Φτάνοντας στο μέρος όπου κρύβεται το θήραμα, πάντα με υποδειγματική ιχνηλασία, σηκώνει για λίγο ψηλά το κεφάλι για να εντοπίσει το σημείο της κρυψώνας (γιατάκι). Όταν το εντοπίσει και το πλησιάσει, θα το "δείξει" στον κυνηγό για λίγα δευτερόλεπτα με μια στιγμιαία φέρμα-στάση πριν το αστραπιαίο ξεφώλιασμα. Η καταδίωξη είναι γρήγορη, συνοδεύεται με την δυνατή και λεπτή φωνή του σκύλου, αλλά όχι μεγάλης διάρκειας. Όταν χάσει το καταδιωκόμενο θήραμα, γυρίζει πίσω στον κυνηγό για νέα ιχνηλασία. Η ταχύτητα δίωξης όμως είναι μεγάλη και πολλές φορές το θήραμα καταλήγει στα δόντια του.

   Είναι συνηθισμένος να κυνηγάει σε μεγάλες θερμοκρασίες και σε σκληρά πετρώδη εδάφη. Εγκλιματίζεται εύκολα σε όλα τα εδάφη και είναι κατάλληλος σκύλος για όλους του λαγοκυνηγούς που δεν ενδιαφέρονται για δίωξη μεγάλης διάρκειας, αλλά για έναν εξαιρετικό ιχνηλάτη, ασύγκριτο ξεφωλιαστή με ιδιαίτερη ταχύτητα στην καταδίωξη και μεγάλη ικανότητα στην σύλληψη. Τέλος το γεγονός οτι δεν απομακρύνεται σε μεγάλες αποστάσεις από τον κυνηγό σε μεγάλης διάρκειας δίωξη,για πολλούς αποτελεί "πλεονέκτημα" γιατί δεν χάνεται, δεν κινδυνεύει από κλοπή ή συμπλοκή με λύκους και δεν καθυστερεί υπερβολικά να γυρίσει πίσω.
Κρητικός Λαγωνικός
Ομάδα:
Σκυλιά Εργασίας- Λαγωνίκες-Ιχνηλάτες
Προέλευση:
Κρήτη
Μέγεθος:
Μεσαίο
Ύψος:
52 έως 60 εκατοστά
Ιδιοσυγκρασία:
Γενναίος και πολύ αγαπητός
Πόδια:
Καλά σχηματισμένα, μυώδη και δυνατά, τα πέλματα στρογγυλά με δυνατά νύχια στις πατούσες. Τα πίσω άκρα μακριά, ίσια λίγο ψηλότερα από το ακρόμιο, προσδίδουν στο σκύλο όψη δρόμωνα.
Πέλματα:
Φαρδιά
Κεφάλι:
Μακρύ κεφάλι, φαρδύ μέτωπο και λεπτή μουσούδα
Μάτια:
Τα μάτια του είναι μεγάλα και σκούρα
Μύτη:
Μαύρη ή καφέ αναλόγως με το χρώμα του τριχώματος
Αυτιά:
Όρθια, με άκρη στενή.
Σώμα:
Η ράχη είναι μακριά, ελαφρώς κεκλιμένη , χωρίς κλίση στα καπούλια. Το στήθος είναι όχι πολύ φαρδύ, κατεβαίνει έως τον αγκώνα.
Ουρά:
Μεσαίου μήκους, με χαρακτηριστικό "κουλούριασμα"
Ιδιαίτερα Χαρακτηριστικά
άσπρο με μπαλώματα πορτοκαλί Το τρίχωμά του είναι κοντρό, χοντρό και τραχύ στην αφή, σε χρωματισμούς αμιγώς μαύρο, άσπρο,πορτοκαλί, ή άσπρο με μπαλώματα πορτοκαλί. Η μουσούδα του είναι μεσαίου μεγέθους και το δάγκωμά του είναι επίπεδο. Είναι πολύ ευκίνητος.

Η κουρουροειδής ουρά του Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του είναι : Τα όρθια αυτιά του, χαρακτηριστικό που προδίδει την αρχαία του καταγωγή, και η κουλουροειδής ουρά του

Κυνηγετικός σκύλος με γερό και ελαφρύ σκελετό, είναι πολύ γρήγορος στο τρέξιμό του και πολύ αποδοτικός στην κυνηγετική εργασία του. Το σώμα του είναι λεπτό, δυνατό και μυώδες, με χαρακτηριστική φιγούρα σκύλου δίωξης, κατάλοιπο της αρχαίας καταγωγής και συγγένειάς του με τα λαγωνικά σκυλιά δίωξης της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Είναι προικισμένος με εξαιρετική όσφρηση ιχνηλάτη , πολύ γρήγορος στην καταδίωξη .Eίναι αρκετά σκληρός και έξυπνος, με ιδαίτερα ανεπτυγμένο το ένστικτο του φύλακα χώρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου