Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Τα αγριοκούνελα του Μάρτη



Για δέκα ακόμα μέρες το αγριοκούνελο θα συνεχίσει να «στοιχειώνει» τις προσδοκίες όσων το κυνηγάνε σε νησιά και ερημονησίδες, όμως θα είναι ένα ζώο ολότελα διαφορετικό απ' αυτό που ήταν τους προηγούμενους μήνες...

Τα αγριοκούνελα του μήνα Μάρτη, που από αύριο αρχίζει, είναι πρόκληση, είναι... θαλασσινή περιπέτεια, είναι πραγματική αναμέτρηση με έναν μικρό διάβολο! Στις βραχονησίδες και στα μεγαλύτερα νησιά, οι κυνηγοί τους θα έχουν επιπλέον να αντιμετωπίσουν το κρύο και τη βροχή που, ειδικά φέτος, ανατρέπουν τα δεδομένα.
Να θυμάστε ότι αυτό το 10 ήμερο της παράτασης στα αγριοκούνελα, η χρήση κυνηγετικών σκύλων απαγορεύεται.
Να θυμάστε ότι αυτό το 10 ήμερο της παράτασης στα αγριοκούνελα, η χρήση κυνηγετικών σκύλων απαγορεύεται.
Το αγριοκούνελο... σιχαίνεται τη βροχή, γι' αυτό και θα βγει από το λαγούμι του μόνο τις ώρες που θα κόψει η βροχόπτωση. Εχει μάλιστα παρατηρηθεί ότι μπορεί να μείνει και έως δύο μέρες νηστικό στην τρύπα του, σε περίπτωση που... ανοίξουν οι ουρανοί!
Σε χρονιές σαν τη φετινή, τα αγριοκούνελα είναι χορτάτα από τις αγριοκρεμμύδες, τις ρίζες και τα βλαστάρια που ευεργετήθηκαν από την υγρασία. Κάθεται συνήθως στις άκρες των βράχων που στάζουν νερό και τρώει το χορταράκι που φυτρώνει από κάτω... Η συμπεριφορά του δεν έχει καμία σχέση μ' αυτή του Σεπτεμβρίου, που πρώτος του στόχος είναι η εύρεση νερού.
Τα νεαρά...
Τον Μάρτη, οι περισσότερες «ευκαιρίες» σας θα είναι σε νεαρά αρσενικά κουνέλια, και αυτό έχει την εξήγησή του: Την εποχή αυτή τα κυρίαρχα αρσενικά έχουν ήδη δημιουργήσει τα χαρέμια τους, οπότε εξωθούν από τις φωλιές τα υπόλοιπα ενήλικα αρσενικά, τα οποία αναγκαστικά καταφεύγουν σε θάμνους περιμετρικά των αποικιών τους.
Το τέλος μιας αποδοτικής εξόρμησης στην Αντίπαρο τον Σεπτέμβρη.
Το τέλος μιας αποδοτικής εξόρμησης στην Αντίπαρο τον Σεπτέμβρη.
Αυτά τα... εξορισμένα αρσενικά λοιπόν κυκλοφορούν όλη τη μέρα έξω και συμπεριφέρονται σαν τους νεαρούς λαγούς, χωρίς όμως τις δυσκολίες που δημιουργεί ο λαγός, με τις μεγάλες αποστάσεις που διανύει τρέχοντας μετά το ξεφώλιασμα. Το ξημέρωμα δίπλα στο λαγούμι είναι τα θηλυκά κουνέλια, που βγαίνουν για λίγο, πάντα κοντά σε ένα πουρνάρι ή σε ένα σχίνο, ώστε να μην είναι ορατά.
Από την άλλη, τον Μάρτη τα αγριοκούνελα είναι πιο εύρωστα, αφού ο χειμώνας έφερε επάρκεια τροφής στη νησιωτική γη. Ταυτόχρονα βέβαια είναι πιο επιφυλακτικά, αφού στη διάρκεια της κυνηγετικής σεζόν κατάλαβαν πολύ καλά «τι σημαίνει τουφέκι». Η μεγάλη διάρκεια της νύχτας καλύπτει τις ανάγκες τους σε τροφή, γι' αυτό και κυκλοφορούν πιο λίγο την ημέρα. Σε κάθε εποχή όμως παραμένουν πονηρά και πολύ γρήγορα ζώα!
Η μεγάλη διάρκεια της νύχτας καλύπτει τις ανάγκες τους σε τροφή, γι’ αυτό και κυκλοφορούν πιο λίγο την ημέρα.
Η μεγάλη διάρκεια της νύχτας καλύπτει τις ανάγκες τους σε τροφή, γι’ αυτό και κυκλοφορούν πιο λίγο την ημέρα.
Αν και δεν έχουν το άλμα του λαγού στη διαφυγή, οι επιταχύνσεις και τα «σλάλομ» τους απαιτούν επιδέξιες και σβέλτες τουφεκιές.
Τα καρτέρια...
Αυτές τις μέρες, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος στο κυνήγι τους είναι το καρτέρι στις τρύπες μετά τη βροχή... Θα βγουν σίγουρα για να στεγνώσουν αλλά και να λιαστούν (κάτι που τους αρέσει πολύ), γι' αυτό και οι μέρες ύστερα από βροχή είναι οι καλύτερες για το κυνήγι τους!
Τα αγριοκούνελα του Μάρτη
Η βλάστηση, που τώρα τον Μάρτη είναι άφθονη και ψηλότερη, δημιουργεί προβλήματα στη σκόπευση, αλλά και κάποια... ζητήματα «διάτρησης». Η γούνα τους είναι τώρα πιο πυκνή -επειδή είναι όλα ενήλικα- και έτσι τα σκάγια πρέπει να είναι σχετικά πιο χοντρά απ' ό,τι στην έναρξη (6άρια - 7άρια αντί 8άρια - 9άρια).
Το περπατητό κυνήγι του αγριοκούνελου απαιτεί γρήγορες τουφεκιές και σε μεγάλες αποστάσεις, αφού η ακοή τους είναι το μεγάλο τους «αντίμετρο». Για πολλούς η ιδανική ώρα είναι το απόγευμα, γύρω στη μία ώρα πριν νυχτώσει, που αποδίδει το καρτέρι στην τρύπα με φυσίγγια διασποράς. Ο αέρας πάντως είναι... σύμμαχος του κυνηγού!
Με 6 μποφόρ, μπορείς να βρεις πολλά κουνέλια και να τα πλησιάσεις σε απόσταση βολής, περπατώντας κόντρα στον άνεμο, αφού δεν ακούνε τον θόρυβο. Στην άπνοια, τα αρσενικά κάθονται ατάραχα στα ξέφωτα, εκμεταλλευόμενα το πλεονέκτημα που τους χαρίζει η πολύ καλή ακοή τους...
Τσοκ νούμερο 2 και 5άρια σκάγια είναι η καλύτερη λύση σε αυτή την περίπτωση... Το κυνήγι τους απαιτεί πρώτα απ' όλα εγρήγορση, αφού η επιστροφή στην τρύπα σημαίνει -τις περισσότερες φορές- και τη λήξη «ευκαιριών» στο συγκεκριμένο αγριοκούνελο! Εύκαμπτο άρβυλο, αθόρυβα ρούχα, απαλό πάτημα και γρήγορα επώμιση, θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ σε αυτά τα κουνέλια.
ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;
Σε κάποια νησάκια τον Μάρτη, οι γλάροι που ζευγαρώνουν τρομάζουν με τα κρωξίματά τους τα αγριοκούνελα, αναγκάζοντάς τα να βγαίνουν μόνο τη νύχτα...
Μάλιστα οι γλάροι προκαλούν στα νεαρά αγριοκούνελα πολύ μεγάλη ζημιά με τις συστηματικές επιθέσεις τους, που είναι πιο φονικές από αυτές άλλων αρπακτικών, όπως τα γεράκια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου